Moș Crăciun, portretizat ca personaj violent într-un curs pentru copiii ucraineni: Cine verifică materialele educaționale?

Moș Crăciun, portretizat ca personaj violent într-un curs pentru copii ucraineni: Cine verifică materialele educaționale?

O situație controversată a fost semnalată în cadrul unui curs organizat de JRS România, o organizație nonguvernamentală, pentru copiii ucraineni. În materialele folosite, Moș Crăciun, simbol universal al generozității și bunătății, este prezentat într-o lumină, surprinzător, negativă, ca un personaj violent și răzbunător.

Povestea, care face parte dintr-o interpretare tradițională a nașterii lui Iisus, descrie un episod șocant: Moș Crăciun află că soția sa, Crăciuneasa, a oferit adăpost Fecioarei Maria fără permisiunea sa. Ca urmare, într-un acces de furie, acesta îi taie mâinile. Doar o minune făcută de Fecioara Maria reușește să îndrepte situația, restaurându-i Crăciunesei mâinile și determinându-l pe Moș Crăciun să se căiască.

Șoc în rândul organizatorilor

Contactați de redacția noastră, reprezentanții JRS România s-au declarat șocați de includerea unei astfel de abordări în materialele educaționale. Aceștia au transmis că nu aveau cunoștință despre conținutul respectiv și că au demarat o cercetare administrativă pentru a clarifica situația.

„Aceasta nu reflectă valorile organizației noastre și nici scopul cursurilor pe care le oferim. Vom analiza cu atenție cum a ajuns acest material să fie utilizat”, au declarat oficialii JRS România.

Un mesaj controversat pentru copii

Această situație ridică întrebări despre responsabilitatea organizațiilor și verificarea materialelor educaționale utilizate în programe destinate copiilor, mai ales într-un context sensibil precum cel al refugiaților.

Psihologii atrag atenția că astfel de povești, care prezintă personaje familiare într-o lumină negativă, pot afecta percepția copiilor asupra sărbătorilor și simbolurilor tradiționale. În special în cazul copiilor ucraineni, care deja trăiesc o traumă din cauza conflictului, expunerea la mesaje violente poate fi deosebit de dăunătoare.

Cine aprobă aceste materiale?

Rămâne neclar cine a aprobat utilizarea acestei povești în cadrul cursurilor organizate de JRS România. Se impune o transparență mai mare în procesul de selecție a materialelor educaționale, mai ales când acestea sunt destinate unor copii aflați într-o situație atât de vulnerabilă.

Publicul și părinții au dreptul să știe cum se asigură organizațiile că materialele transmise copiilor promovează valori pozitive și contribuie la dezvoltarea lor emoțională sănătoasă. În cazul de față, rămâne de văzut care vor fi concluziile anchetei interne.

Distribuie acest articol

Articole ASEMĂNĂTOARE

0 Opinii
Inline Feedbacks
View all comments

Anunturi PUBLICE

RECLAMA TA AICI!

“Suntem interesați să promovăm afacerea ta pe site-ul nostru. Te rugăm să ne contactezi pentru mai multe detalii și să discutăm despre posibilitățile de colaborare.”

Ultimile EVENIMENTE

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Arad, au documentat activitatea infracțională a . . .

Ceea ce a pornit dintr–o joacă a devenit o poveste cu iz penal. Un elev de la Colegiul Moise Nicoară este în . . .

Un caz de pornografie infantilă a fost descoperit de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și procurorii DIICOT. Un bărbat . . .

Polițiștii de frontieră din Nădlac au identificat cinci cetățeni din Afganistan și Irak care încercau să intre ilegal în spațiul Schengen. Aceștia . . .

Articole POPULARE

Primăria Muncipiului Arad și Societatea Recons vă reamintește faptul că odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii nr. 526/2024, Bulevardul Revoluției, tronsonul . . .

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Arad, au documentat activitatea infracțională a . . .

De la jumătatea lunii decembrie și până astăzi, 29 de arădeni, internați în secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Clinic Județean de . . .

La doar câteva săptămâni de la aderarea la spațiul Schengen, România devine punct fierbinte pentru migranții care vor să ajungă în occident. . . .