Atenționare ANAF

ANAF dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora, ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”. Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară. Contribuția de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcţie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în cele trei intervale. De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%). Atenție! Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal. Regimul actual de plată a CASS pentru veniturile din investiții (inclusiv dobânzi) este instituit din anul 2018. ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite. Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela Call Center la numărul 031.40.39.160.

Distribuie acest articol

Articole ASEMĂNĂTOARE

0 Opinii
Inline Feedbacks
View all comments

Anunturi PUBLICE

RECLAMA TA AICI!

“Suntem interesați să promovăm afacerea ta pe site-ul nostru. Te rugăm să ne contactezi pentru mai multe detalii și să discutăm despre posibilitățile de colaborare.”

Ultimile EVENIMENTE

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Arad, au documentat activitatea infracțională a . . .

Ceea ce a pornit dintr–o joacă a devenit o poveste cu iz penal. Un elev de la Colegiul Moise Nicoară este în . . .

Un caz de pornografie infantilă a fost descoperit de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și procurorii DIICOT. Un bărbat . . .

Polițiștii de frontieră din Nădlac au identificat cinci cetățeni din Afganistan și Irak care încercau să intre ilegal în spațiul Schengen. Aceștia . . .

Articole POPULARE

Primăria Muncipiului Arad și Societatea Recons vă reamintește faptul că odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii nr. 526/2024, Bulevardul Revoluției, tronsonul . . .

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Arad, au documentat activitatea infracțională a . . .

De la jumătatea lunii decembrie și până astăzi, 29 de arădeni, internați în secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Clinic Județean de . . .

La doar câteva săptămâni de la aderarea la spațiul Schengen, România devine punct fierbinte pentru migranții care vor să ajungă în occident. . . .