Mii de fire de ardei roşu împodobesc zidurile caselor din comuna Apateu. După ce au fost culeşi din câmp, ardeii sunt aşezaţi in săculeţe sau sunt înşiraţi pe aţă, şi sunt lăsaţi să se usuce, în mod natural, la soare. După două săptămâni, urmează al doilea proces de uscare, în camere întunecate, încălzite cu soba cu lemne. Abia apoi, uscaţi atât cât trebuie, ardeii sunt măcinaţi, pentru a se obţine pulberea miraculoasă. Radu Botaş, cultivator “ In 1994, din 300 kg de boia, mi–am luat prima maşină. Acum, mi–aş lua o trotinetă electrică.” Preţul prafului cărămiziu a scăzut, in ultimii ani. Dacă în anii 90, kilogramul se vindea cu 150 de lei, astăzi preţul e între 80 şi 100 de lei/kg. Dar străinii incă o apreciază, spune Simona Vale, cultivator din zonă. “ Avem rude în America şi abia aşteaptă boiaua de la noi. O folosesc în toate mancărurile tradiţionale” . Elena Botaş “ E un condiment natural, fără coloranţi, folosit la rântaşuri, tocană, la orice mâncare, îi dă un gust dulceag.”
Cum pe piaţă ajung foarte multe produse contrafăcute, trebuie să ştiţi să alegeţi produsul natural. Culoarea nu trebuie să fie de un roşu aprins, ci cărămizie iar gustul de ardei este pregnant. In cel mult trei săptămâni, boiaua din acest an, ar trebui să ajungă pe tarabe