Suntem în Baraţca, în mijlocul celei mai performante culturi de cătină din ţară. Aici, anii trecuţi, s-au obţinut chiar şi 36 de tone de fruct la hectar. Vara aceasta însă a dat mari bătăi de cap cultivatorilor. Alexandru Vulpe, producător “ A fost un 2024 foarte cald, care vine după un 2023, cu luni extrem de călduroase. Plantele nu au cum să nu se resimtă. Producţia a scăzut cu 10 la sută” O producţie mai mica nu e neapărat un lucru rău. Atunci când oferta pe piaţă scade, preţul creşte. Anul acesta, de la poarta fermei, kilogramul de cătină va pleca cu 2,20 sau 2,25 euro. Faţă de anul trecut când a costat 1,90.
Cea mai mare parte a producţiei de cătină merge la export. În tările baltice, scandinave, în Germania. Alexandru Vulpe, producător “ Din păcate , pe piaţa internă, industria de prelucrare a cătinei e aproape inexistentă. E un fruct minune, o farmacie, foarte bun pentru imunitate, nu degeaba se plăteşte pe kilogram de trei, patru ori mai mult decât pe cel de mere”
In magazinele naturiste, produsele de cătină au mare căutare. In această perioadă. Cornelia Mateuţ, administratorul unui magazine naturist “ Avem sirop de cătină in diferite combinaţii, ceai, ulei sau tincture de cătină, pudră de cătină. Clienţii cumpără în funcţie de preferinţe” Pentru că face minuni pentru imunitate, acum este momentul să consumăm acest fruct, pentru a face faţă sezonului rece.