Social media
Ce este criza de identitate?
- Noțiunea de criză de identitate, introdusă de psihologul Erik Erikson, reprezintă în perioada adolescenței un conflict între ,,identitate și confuzia de rol”. Explorarea sentimentelor de apartenență și definirea lucrurilor care ne aduc satisfacție fac ca această perioadă să fie una marcată de incertitudine.
Cine sunt?
Vorbind de incertitudini, mai contează oare cine sunt când deja stiu cine vrea Social Media și societatea ca eu să fiu?
Cu toții vorbim de autenticitate și iubirea de sine de parcă am fi cei mai renumiți self-help gurus. Adevărul este că avem nevoie de ajutor, avem nevoie să nu mai trebuiască să ne ascundem în spatele unui scut pe care l-am create pentru noi, în spatele identității false pe care am îmbrățișat-o orbește tot acest timp. E ușor să pretinzi că numai adolescenții prezintă această problemă, o pot numi chiar dedublare, însă adulții sunt la fel de ispitiți și poate chiar mai activi pe rețelele de socializare.
No filter
Realitatea cruntă se ascunde în spatele acestei denumiri aparent inofensive: ,,socializare”. Este însă cu adevărat o formă de socializare? Aș spune că este o simplă simulare a socializării care, în timp, creează o intoleranță, chiar o aversiune pentru adevărata formă a socializării. Gravitatea acestui efect degradant este ușor sesizabilă în incapacitatea adolescenților, și chiar a adulților, de a purta o conversație face-to-face, fără ca gândul să nu fugă în altă direcție, fără ca cei doi vorbitori angajați într-o conversație să se întrerupă, sau chiar să piardă contactul vizual, detașându-se complet de momentul prezent.
Trăim la momentul prezent într-o societate pe repede înainte, cu o mentalitate direcționată spre satisfacție și recompense de scurtă durată, ușor accesibile. Nu mai avem o realitate la care am vrea să ne întoarcem, iar acest lucru ne afectează relațiile și stilul de viață.
Distanțarea înseamnă regăsirea sinelui
Acum aproape un an mi-am dezinstalat toate rețelele de socializare, iar răspunsul prietenilor mei a fost unul anticipat, previzibil. Cu toții m-au considerat inițial exagerată, însă cel mai important lucru pe care l-am învățat este că din acea multitudine de prieteni virtuali, numai 2 sau trei m-au susținut în această decizie și mi-au fost alături pe parcursul adaptării la noua rutină zilnică, noul stil de viață dacă nu e prea mult. Acești doi oameni există și în viața ta și este timpul să îți utilizezi energia socială în relațiile care contează cu adevărat. Gândește-te care sunt prietenii cu care poți trăi momente speciale fără a avea nevoia să le împărtășești cu întreaga lume. Atunci devin aceste momente cu adevărat speciale.
Ce se află în spatele cortinei?
Dacă mi-aș putea pune o dorință în acest moment, aș dori ca fiecare adolescent și chiar adult care îmi citește articolul să experimenteze această criză de identitate. Nu te îngrijora, e ceva temporar, un ,,bun necesar” și te asigur că vei ieși o persoană mult mai împlinită. În cazul meu, acestea sunt beneficiile pe care mi le-a adus această decizie:
- am început să-mi trăiesc viața în termenii mei
- am găsit un stil vestimentar propriu care mă reprezintă
- am descoperit hobby-uri noi și frumusețea conversațiilor profunde
Lucruri cu care încă mă confrunt
- time management
- nevoia de validare și aprobare din partea celorlalți
- îmbrățișarea vulnerabilității
- găsirea unui echilibru, moderația
- stabilirea prorietăților
Zilnic, aproape 150,000 de oameni își pierd viața, și sper ca această statistică să vă explice de ce sunt atât de preocupată de cum și cu cine îmi petrec timpul.
Fobia de monotonie
În acest proces, am mai conștientizat și frica generației noastre de plictiseală și monotonie. Am ajuns într-un punct în care nu îmi mai este frică de acestea, deoarece știu că în momentele de plictiseală acută, înfloresc cele mai creative idei.
Nu putem suporta gândul de a încetini, de a ne plictisi, pentru că asta presupune ca noi să rămânem singuri cu gândurile noastre, să reflectăm, să ne punem întrebări dificile de care am fugit atâta timp. E mai ușor să fugi de propria persoană, să-ți maschezi defectele, sau să-ți ascunzi adevăratele sentimente în spatele unor emoji-uri care nu reflectă cu adevărat starea ta interioară. Mai mult decât atât, stima noastră de sine e scăzută, nu ne place persoana pe care o vedem în oglindă și de aceea refuzăm să-i acordăm atenție, să petrecem timp cu ea, să rămânem singuri.
Adevărul doare
Capacitatea de concentrare, autocunoașterea și îmbunătățirea stimei de sine sunt doar câteva din multele beneficii pe care distanțarea, chiar și temporală, de la această piesă de teatru digitală ți-o poate aduce. La finalul zilei, numai 1% din lista de urmăritori îți va fi acolo la greu și până nu ești confortabil cu acest adevăr: că de fapt nu ești atât de special, ori îndrăgit, nu vei putea descoperi cine ești tu cu adevărat, și care este adevărata ta valoare. Cât timp vei mai petrece încercând să simulezi experiențe umane necesare pentru dezvoltarea ta ca individ. Pentru cine vrei să fii iubit/iubită? Pentru cine ești, sau pentru cine pretinzi să fii?
Melania Balint, clasa a X-a B, Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal