70 la sută din cultura de porumb din Nădlac, unde găsim unul din cele mai bune pământuri din ţară, este uscată. Căldura, seceta şi lipsa sistemelor de irigaţii nu au dat nici o şansă acestei culturi. Cât vezi cu ochii, în câmp, lujerii îngălbeniţi stau în bătaia soarelui. O privelişte dureroasă pentru agricultori, care au investit timp şi bani în speranţa că vor scoate cel putin 12 tone la hectar. Se vor alege cu mai puţin de trei. Gheorghe Porubski, agricultor “ Tot e uscat. A plouat ultima data foarte puţin, şi 5 săptămâni înainte, deloc. În pământ poţi băga palma, atât e de crăpat” Cea mai mare durere a agricultorilor este lipsa unui sistem de irigaţii. A existat in zonă, cu 40 de ani in urmă, dar acum canalele sunt secate. Gheorghe Porubski “ Canalele sunt pline de buruieni, în loc să fie apă. De mai bine de doi ani, Ministerul agriculturii se laudă că a alocat bani ca să refacă staţia de pompare de la Semlac şi canalele, dar nu a făcut nimic. Dacă era irigat, aveam 15 tone de porumb la hectar. Aşa…”
Pentru fermieri, situaţia este la fel de tragică. Fără porumb, vor fi nevoiţi să cumpere furaje din străinătate, la preţuri cu mult mai mari. Marian Lucaş, fermier “ O lună mai rezistăm cu furajele de anul trecut. Dar apoi, vom fi nevoiţi să luăm din Italia furaje, la preţ dublu. Cum să explicăm noi, celui care cumpără carne, că ar trebui să plătească dublu pe kg de carne. Vom majora, pentru început probabil cu 10 sau 20 la sută”
Agricultorii au investit in hectarul de porumb până la 5000 lei. Vor acum să ceară despăgubiri statului, pentru pagubele suferite.