Dacă în ţări precum Germania sunt zeci de mii de arborişti, în România ei se pot număra pe degete. Una dintre cele mai grele probe a fost cea de căţărare la 30 de m înaălţime.
Doar 8 concurenţi din toată ţara au venit să dea examenul pentru atestat şi doar doi dintre ei s–au încumetat să urce, pe corzi, pe arbori înalti de zeci de m.
Cei care nu au urcat pe corzi, au dat proba din nacelă. În faţa unui juriu foarte atent la detalii
Max Olesko examinator Austria “Cei care au rău de înălţime nu au ce să caute la acest concurs”
Carsten Beinhoff examinator “ In Germania avem peste 50.000 de arborişti. In România acum organizăm primul concurs de acest tip”
Adevărul este că această meserie cere veleităţi de acrobat. E nevoie de forţă fizică. atenţie şi experienţă ca să urci la înălţimi ameţitoare.
Valentin Lati concurent “ Este o meserie foarte căutată, dar riscantă. In Germania e pe locul trei ca risc d edeces. Rutina nu ajută, pentru că te face să te relaxezi şi de acolo pot apărea accidentele. Nu echipamentul e de vină, ci factorul uman, de fiecare dată”
Atestatul este valabil peste tot în lume.
Cosmin Truţă , preşedinteşe Asociaţiei arboriştilor din România “ Dacă vom avea un număr mare de arborişti, nu înseamnă că nu vor mai cădea copaci, dar vom putea face prevenţie. Copacii nu trebuie neapărat tăiaţi,pot fi salvaţi dacă descoperim la timp ce li se întâmplă”
In ţările din vest, pentru toaletarea unui copac înalt se încasează chiar şi 1500 de euro. La noi, suma se învârte in jurul a o mie de lei
Acest atestat, nu ii va scuti pe arboristi de alte examene. Trebuie să participe din trei in trei ani la alte examinări, pentru că apar boli si bacterii noi, iar arboriştii, adevăraţi chirurgi ai arborilor, trebuie să ştie cum să îi vindece.