Energie verde? Doar pentru decor, pentru că de funcționat…..nu rentează

În România, energia verde a devenit un fel de sport extrem. Îți montezi panouri solare, cu eforturi proprii sau printr-un program de stat, apoi te înarmezi cu răbdare, căci intri în maratonul… contoarelor cu dublu sens. La prima vedere, totul pare minunat. Reducerea facturilor, contribuția la un viitor sustenabil, poate și un sentiment că faci ceva bine pentru planetă. Dar după ce panourile strălucesc frumos pe acoperiș, descoperi că sunt, de fapt, doar decorațiuni. Motivul? Contoarele inteligente, fără de care sistemul nu funcționează, sunt mai rare decât aurul de pe fundul râului.
Și aici începe partea cu adevărat amuzantă sau frustrantă, depinde cum privești. În teorie, Compania PPC (Profitează până crăpă) ar trebui să vină să-ți monteze contorul cât mai repede. În practică, poți să aștepți și un an, căci între timp ei par să fie prea ocupați cu altceva, probabil să inventeze noi taxe sau să plănuiască următoarea ajustare de preț. Reclamațiile? Un exercițiu de inutilitate: la PPC ți se spune să ai răbdare, la ANRE primești un răspuns standard despre „volumul mare de cereri”, iar panourile tale continuă să fie un simplu ornament de lux.

Dar dacă ai răbdare să sapi mai adânc, începe să iasă la suprafață o teorie, ce-i drept, conspirativă care pare prea bine legată ca să fie doar coincidență. De ce durează atât de mult să-ți instaleze un contor? De ce PPC nu dă prioritate energiei regenerabile? Simplu: un contor cu dublu sens înseamnă că tu îți produci singur energia și, mai grav pentru ei, înseamnă că surplusul tău ajunge în rețea, deci mai puține facturi „grase” și mai puțini bani care se varsă lunar în conturile lor.

E ca și cum PPC a descoperit o metodă genială de a descuraja energia verde fără să o spună direct. Nu-ți spun că nu vor să schimbe contorul, dar trag de timp cât de mult pot. Poate că panourile tale să se plictisească pe acoperiș, poate că te saturi să tot faci reclamații. În fond, ce contează că vrei să contribui la un viitor sustenabil? Ei au de încasat, iar energia ta verde nu-i ajută.

Așa că, dragi prosumatori sau viitori prosumatori, bine ați venit în marea aventură românească a energiei regenerabile, unde panourile sunt „verde speranță”, dar contoarele sunt „gri nepăsare”. Cândva, poate se va rezolva. Până atunci, PPC pare să-și fi găsit un motto perfect: „Pune-ți panouri acum, energie la anu’!”

D.M

 

Distribuie acest articol

Articole ASEMĂNĂTOARE

0 Opinii
Inline Feedbacks
View all comments

Anunturi PUBLICE

RECLAMA TA AICI!

“Suntem interesați să promovăm afacerea ta pe site-ul nostru. Te rugăm să ne contactezi pentru mai multe detalii și să discutăm despre posibilitățile de colaborare.”

Ultimile EVENIMENTE

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Arad, au documentat activitatea infracțională a . . .

Ceea ce a pornit dintr–o joacă a devenit o poveste cu iz penal. Un elev de la Colegiul Moise Nicoară este în . . .

Un caz de pornografie infantilă a fost descoperit de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și procurorii DIICOT. Un bărbat . . .

Polițiștii de frontieră din Nădlac au identificat cinci cetățeni din Afganistan și Irak care încercau să intre ilegal în spațiul Schengen. Aceștia . . .

Articole POPULARE

Primăria Muncipiului Arad și Societatea Recons vă reamintește faptul că odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii nr. 526/2024, Bulevardul Revoluției, tronsonul . . .

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Arad, au documentat activitatea infracțională a . . .

De la jumătatea lunii decembrie și până astăzi, 29 de arădeni, internați în secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Clinic Județean de . . .

La doar câteva săptămâni de la aderarea la spațiul Schengen, România devine punct fierbinte pentru migranții care vor să ajungă în occident. . . .