Arad, Romania
20°
Clear

ITM – brutariile la control

În perioada 09 – 12 aprilie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost angrenați în Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități din domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase.
      Controalele s-au desfășurat atât în timpul zilei cât și pe timpul nopții și au avut ca obiective principale eliminarea neconformităților prin dispunerea de măsuri de intrare în legalitate respectiv sancționarea încălcărilor grave ale legii precum și rol de informare, urmărind creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale, în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
Din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă, ținând seama și de controalele anterioare, s-a evidențiat faptul că lucrătorii din acest domeniu sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă, în speță risc de accidentare generat de incendii sau explozii, de echipamente de muncă neconforme, manipulări de mase grele, risc de electrocutare, ventilație insuficientă sau risc de lovire, strivire de echipamentele de muncă aflate în mișcare cum ar fi malaxoare, stivuitoare, camioane, toate acestea impunând adoptarea unor atitudini, comportamente și acțiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente. Au fost verificați 394 lucrători, faptele mai grave fiind sancționate cu amendă, în celelalte cazuri fiind stabilite măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.
În domeniul relațiilor de muncă, întrucât domeniul supus controlului este susceptibil de încălcarea dispozițiilor legale, s-a verificat cu atenție transmiterea în termen legal a contractelor individuale de muncă în REVISAL, angajarea personalului, respectarea duratei timpului de muncă precum și a timpului de odihnă, existența și modul de întocmire a evidenței orelor de muncă prestate de salariați, munca de noapte și nu în ultimul rând acordarea drepturilor salariale. S-a avut în vedere de asemenea, modul în care au fost duse la îndeplinire măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare.
Ca și în domeniul securității și sănătății în muncă, cazurile de încălcări grave ale legii au fost sancționate contravențional, valoare totală a amenzilor ajungând la 50.000 de lei.
Informatii transmise de biroul de presa a ITM Arad

Distribuie acest articol

Articole ASEMĂNĂTOARE

0 Opinii
Inline Feedbacks
View all comments

Anunturi PUBLICE

RECLAMA TA AICI!

“Suntem interesați să promovăm afacerea ta pe site-ul nostru. Te rugăm să ne contactezi pentru mai multe detalii și să discutăm despre posibilitățile de colaborare.”

Ultimile EVENIMENTE

 70 la sută din cultura de porumb din Nădlac, unde găsim unul din cele mai bune pământuri din ţară, este uscată. Căldura, . . .

  Incendiul a izbucnit imediat după ciocnirea autotrenului, încărcat cu cereale,  cu o autoutilitară,pe DN7. Mai multe echipaje de pompieri au fost trimise . . .

Intervenție deosebită în sala de operații a Secției Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică! Medicii au intervenit chirurgical pentru a extirpa o tumoră, . . .

Cel mai important eveniment sportiv al planetei Jocurile Olimpice de vară vor începe peste câteva zile și va fi găzduit de capitala . . .

Articole POPULARE

UPDATE Incidentul, în care a fost implicat judecătorul, a avut loc marti după –masă, pe o stradă din Bujac. Masina condusă de . . .

Conferinţa de presă, organizată , astăzi de IPJ Arad, a fost, poate nu întâmplător, despre cazul fostului purtător de cuvânt, Lorena Radu, . . .

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad va desfășura astăzi, 28 martie 2024, un amplu exercițiu la un operator . . .

Containerele de gunoi par să fie preferatele hoţilor. Din cele 16 tomberoane de dimensiuni mari, amplasate, de la începutul anului, în parcările . . .