Știați că în România este permisă vânătoarea la ciocârlii?! Oricât a-i încerca să justifici ”extragerea” unor exemplare din natură pentru a menține echilibrul ecosistemelor, sau să spui că ai anumite zone în care hrănești animalele pentru ca mai apoi să le vânezi, ca sport, în cazul ciocârliilor aceste argumente nu funcționează. Ciocârliile nu se găsesc nici în număr prea mare, nici nu sunt ”proprietatea” vreunui fond cinegetic, ci sunt doar niște păsări gingașe, care cântă extraordinar de frumos. Atât de frumos și de profund încât au devenit simbol de jale al folclorului românesc prin compoziția Mariei Lătărețu.
Legea Vânătorii permite, în momentul de față, ca fiecare vânător să împuște 25 de ciocârlii pe zi! Cineva a făcut un calcul și a ajuns la concluzia că, dacă toți vânătorii din țară ar ieși la vânătoare în același timp și ar împușca numărul de păsări permis de această lege, am elimina toate ciocârliile din țara noastră într-o singură zi.
Vă întrebați de ce se vânează, totuși, ciocârliile? Pentru că, în unele țări precum Italia, spre exemplu, sunt considerate delicatese și sunt consumate în restaurante. Din acest motiv, sunt mulți vânători din aceste țări care vin în România pentru partide de vânătoare și nu tot timpul sunt respectate limitele impuse de lege. În anul 2017, de exemplu, pe aeroportul din Bergamo, vameșii au confiscat 1200 de păsări cântătoare vânate în România și care fuseseră transportate în valize.
Ce este de făcut? Să schimbăm legea, desigur. Să vânezi astfel de păsări, mai ales în condițiile date de legea actuală a vânătorii, este cel puțin o ciudățenie, dacă nu chiar o barbarie, așa cum o numesc autorii clipului de mai jos
Sursa foto: Mihai Baciu
https://www.youtube.com/watch?v=JWWjeQEYDqI
Paul Hac,
ecolog