Izvorul face parte din aria protejată Natura 2000 şi este singurul din vestul tării, în care creşte, in mod natural, păstrăvul de munte. 70 de kilograme de puiet au fost aduse din judeţul Hunedoara, dintr–o crescătorie, iar puii de păstrăv vor fi nevoiţi să se obişnuiască să trăiască in libertate, în apele reci şi pline de cascade ale văii. Florian Feier, Ocolul silvic Sebiş Moneasa “ Asta înseamnă că trebuie să înveţe să îşi găsească singuri hrana, moluşte etc, să îşi găseasca adăpost în prundiş, să supravieţuiască in libertate.”
Elevii din Dezna au ajutat la popularea izvorului cu peşte
Zeci de elvi din zonă au trăit pe viu această experienţă iar lectia de ecologie i–a marcat pe viaţă. Peştele a fost scos în găleţi iar copiii le–au dat din mână în mână, până când puietul a ajuns în apă. “ Este ceva ce m–a impresionat cu adevărat, spune o elevă,. Am învăţat cum să avem grijă de natură, cum să trăim in armonie cu ea, să ne bucurăm de ce e în jurul nostru, fără să distrugem”
Paul Hac “ecologist” Să păstrezi o populaţie de genul ăsta, intactă, reprezintă o provocare pe termen lung şi sigur că trebuie luptat cu braconajul, trebuie să nu poluăm sau să tulburăm apele, dar nici să nu interevnim cu bariere care pot afecta conectivitatea. Dacă avem praguri abandonate, care sunt şi in acestă vale, de la o hidrocentrală veche de 30 de ani, ele blochează conectivitatea. Dacă vine apa mare şi duce peştii in aval, ei nu mai pot să urce pentru înmulţire, să îşi depună icrele”
Peştii adusi astăzi au 25 de cm şi o greutate de 125 de grame. La maturitate, femelele pot depune intre 2 şi 4000 de icre, ce vor ecloza in cel mult 180 de zile. Valea, lungă de 12 km, s–ar putea umple de păstrăvi de munte in câtiva ani, izvorul fiind singurul din vestul tării în care acestă specie creşte in mod natural
Ionică Lucoaie, primar Dezna ‘’Sperăm ca zona, care este de o frumuseţe greu de descris in cuvinte, să atragă tot mai mulţi turişti iar acţiunea de astăzi, va ajuta cu siguranţă”
Organizatorii , care şi–au dorit ca cei mici să fie parte în acestă campanie de populare a izvorului, spera ca ideea protejării naturii să ajungă in comunitate, ca un soi de măndrie locală. Copiii vor deveni ei înşişi gardienii naturii, pentru ca ajung să o înţeleagă, să o simtă, ca pe un camarad de nădejde