Update
Afaceristul italian de negăsit, după ce a adus in Sintea Mare 650 de tone de deşeuri
Italianul a înfiinţat o firmă de reciclare in 2019. Din 2020, aduce la Sintea Mare, in incinta fostului CAP, tone de deşeuri, pe care ar fi trebuit să le recicleze. Nu a făcut insă nimic. A ambalat in saci de rafie tonerele uzate, imprimantele, resturile de plastic şi hârtie, dar şi textile purtate, cu care a umplut ochi grajdurile abandonate, dar şi terenul de lângă clădiri. In total 650 de tone de deşeuri au fost depozitate ilegal, în loc să fie reciclate. Intre timp, firma italianului a intrat in insolvenţă iar afaceristul a dispărut. Deşeurile au fost indisponibilizate în urma descinderilor de astăzi ale poliţiştilor şi comisarilor Gărzii de mediu şi a fost deschis un dosar penal. Rămâne de văzut cine va recicla deşeurile şi mai ales pe banii cui, de vreme ce italianul este de negăsit.
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, au desfășurat un control la un imobil din localitatea Sintea Mare, județul Arad, unde exista suspiciunea că s-ar afla deșeuri periculoase.
La fața locului, au fost descoperite 650 de tone de deșeuri periculoase, ambalate în saci de rafie, depozitate pe pământ, fără respectarea normelor legale.
În saci au fost găsite tonere, imprimante, resturi de plastic, hârtie și materiale textile.
Din cercetări s-a stabilit faptul că deșeurile ar fi fost depozitate de o societate comercială în afara spațiului propriu și ar proveni din introducerea acestora în țară, în vederea reciclării, care nu s-a realizat.
Deșeurile au fost indisponibilizate, până la terminarea cercetărilor, într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de poluare prin evacuare în atmosferă sau în sol a unor deșeuri periculoase, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri și deținerea/păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate.
Totodată, se continuă documentarea activității infracționale a societății comerciale, în funcție de concluzii, cercetările urmând a fi extinse și cu privire la alte fapte, dacă se impune.