Arad, Romania
21°
Fair

Tradiții pentru export

Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean, va fi partener într-un proiect multinațional care va evidenția valorile tradiționale și obiceiurile naționale și de creație în diasporă. Proiectul, intitulat „Armonii românești: ateliere de cultură, tradiție și creativitate în diaspora” are o valoare totală de 170.000 de lei, sumă asigurată de Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, iar cofinanțarea Aradului este de 5% – 8.500 lei.

„Punem un accent deosebit pe identitatea noastră națională, fie că e vorba de folclor, tradiții, literatură obiceiuri sau artă meșteșugărească. Prin participarea la acest proiect ducem tradițiile și obiceiurile noastre către alți români, aflați departe de țară, în Spania, Cehia și Malta, și vrem să dovedim că, indiferent de distanțele care ne separă, suntem toți români, ne tragem din aceeași vatră, din aceeași viță, cu aceeași limbă și obiceiuri”, a precizat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Acest proiect se va desfășura în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Sfânta Anastasia Romana din Parla – Madrid; Comunitatea Ortodoxă Română și Parohia Sf. Ioan Botezătorul din Malta (Romanian Orthodox Community and Parish of Saint John the Baptist in Malta), Parohia Ortodoxă din Cehia.

În fiecare dintre cele trei țări (Spania, Cehia și Malta) proiectul se va derula pe o perioadă de 5 zile, pe parcursul cărora vor avea loc, zilnic, atelierele susținute de profesioniști în domeniu, astfel încât să acopere o arie cât mai mare în ceea ce privește promovarea tradițiilor românești și a culturii tradiționale în rândul tinerilor din diaspora română.

Centrul Cultural Județean Arad participă la acest proiect cu cinci ateliere de creație literar-artistică:

– „Atelier de Teatru & Povești românești”;

– „Vino să meșteșugărești! – ateliere de împletituri din nuiele”;

– „Ateliere de spiritualitate”;

– „Ateliere de scriere și creație literară”;

– „Ateliere de etnografie. Cultură tradițională ca marker identitar românesc”.

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol

Articole ASEMĂNĂTOARE

0 Opinii
Inline Feedbacks
View all comments

Anunturi PUBLICE

RECLAMA TA AICI!

“Suntem interesați să promovăm afacerea ta pe site-ul nostru. Te rugăm să ne contactezi pentru mai multe detalii și să discutăm despre posibilitățile de colaborare.”

Ultimile EVENIMENTE

 70 la sută din cultura de porumb din Nădlac, unde găsim unul din cele mai bune pământuri din ţară, este uscată. Căldura, . . .

  Incendiul a izbucnit imediat după ciocnirea autotrenului, încărcat cu cereale,  cu o autoutilitară,pe DN7. Mai multe echipaje de pompieri au fost trimise . . .

Intervenție deosebită în sala de operații a Secției Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică! Medicii au intervenit chirurgical pentru a extirpa o tumoră, . . .

Cel mai important eveniment sportiv al planetei Jocurile Olimpice de vară vor începe peste câteva zile și va fi găzduit de capitala . . .

Articole POPULARE

UPDATE Incidentul, în care a fost implicat judecătorul, a avut loc marti după –masă, pe o stradă din Bujac. Masina condusă de . . .

Conferinţa de presă, organizată , astăzi de IPJ Arad, a fost, poate nu întâmplător, despre cazul fostului purtător de cuvânt, Lorena Radu, . . .

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad va desfășura astăzi, 28 martie 2024, un amplu exercițiu la un operator . . .

Containerele de gunoi par să fie preferatele hoţilor. Din cele 16 tomberoane de dimensiuni mari, amplasate, de la începutul anului, în parcările . . .