Un izvor inclus in situl Natura 2000 riscă se devină apă îmbuteliată

Atunci când intri in Valea Zugăului ţi se deschide în faţa ochilor o lume mirifică. O sălbăticie de poveste, cu arbori seculari, ce străjuiesc între cer şi pămant, o vegetaţie luxuriantă, şi, printre toate minunăţiile acestui loc, susurul izvorului. Ca o şoaptă ce îţi aduce aminte de vremuri de altădată. De generaţii întregi, izvorul e ştiut de localnici, de generaţii întregi, izvorul le dă apă. Fără încetare. Nu a secat niciodată. Şi totuşi, izvorul este acum în pericol

Cine vrea să îmbutelieze izvorul  Valea Seacă?

Dar să revenim la tăcerea izvorului. Îşi spune povestea prin oamenii locului. Localnicii povestesc că vin după apă de la kilometri întregi. Apa e bună, cum nu e alta. Stă in frigider si două luni, fără să aibe depuneri O adevărată comoară, pe care nişte investitori au pus ochii. Ce ar vrea să facă Ne explică Nicoleta Cristea, inginer silvic la Direcţia silvică Arad  Aici , unde izvorăşte apa, vor să facă o clădire de captare, apoi, pe o conductă lungă de peste 10 km, pe şanţul drumului forestier, să ducă apa către staţia de îmbuteliere.  Asta înseamna ca valea, cea mereu bună cu oamenii, cea care nu a secat niciodată, nici atunci cînd era secetă, să se golească de apă. Lupii, râşii sau vidrele nu vor mai avea sursă de apă. Flora şi fauna aflate în acestă zonă protejată ar avea de suferit. Nicoleta Cristea, inginer silvic, Direcţia silvică Arad ” Aici nu ar mai fi apă, 11 km de vale seacă”

Primul pas al afaceriştilor – au cerut trecerea izvorului în proprietate privată

 Dar izvorul işi spune povestea mai departe. Razele soarelui, stecurate printre copaci, colorează in auriu frunzele ce cad în apa izvorului. E singura sursa de apă pe 7500 de hectare, între coridorul Munţilor Bihor  şi Codrul Moma. E o sursă publică, la care are acces orice trecător însetat. Emanuel Miclea, Ocolul silvic Sebiş Au cerut să trecem izvorul din fondul forestier, deci proprietate publică, în fond privat”.  Iar de aici încolo, ar fi floare la ureche să obţină alte autorizaţii. Direcţia silvică Arad nu a dat încă niciun răspuns.  Nici firma care vrea să transforme izvorul în apă plată  nu şia spus punctul de vedere până la această oră. Dar izvorul curge mai departe, neatins de mâna omului. Până când?

Distribuie acest articol

Articole ASEMĂNĂTOARE

1 Opinie
Inline Feedbacks
View all comments
maria
ianuarie 11, 2025 4:46 pm

pai nu i lasati

Anunturi PUBLICE

RECLAMA TA AICI!

“Suntem interesați să promovăm afacerea ta pe site-ul nostru. Te rugăm să ne contactezi pentru mai multe detalii și să discutăm despre posibilitățile de colaborare.”

Ultimile EVENIMENTE

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, au efectuat marți șase percheziții domiciliare într-un . . .

În aceste momente, echipe de voluntari și pompieri militari intervin pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în localitatea Lazuri, județul . . .

Bustul il reprezintă pe rabinul Aaron Chorin şi a fost sculptat in marmura de Carrara, În 1851, sculptura a fost aşezată in . . .

La această oră, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Arad desfășoară o razie în apropierea fostelor puncte de trecere a frontierei de . . .

Articole POPULARE

COD PORTOCALIU DE VÂNT Interval de valabilitate: 13 martie, ora 10 – 13 martie, ora 18 Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului . . .

E anchetă în Arad şi Timişoara, într–un dosar de diplome false, în care ar fi implicaţi şi doi italieni. Pentru că admiterea . . .

Surse susţin că au fost ridicate mai multe documente, care să ateste posibile fapte de corupţie. Nu este pentru prima dată când . . .

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, au efectuat marți șase percheziții domiciliare într-un . . .