Un izvor inclus in situl Natura 2000 riscă se devină apă îmbuteliată

Atunci când intri in Valea Zugăului ţi se deschide în faţa ochilor o lume mirifică. O sălbăticie de poveste, cu arbori seculari, ce străjuiesc între cer şi pămant, o vegetaţie luxuriantă, şi, printre toate minunăţiile acestui loc, susurul izvorului. Ca o şoaptă ce îţi aduce aminte de vremuri de altădată. De generaţii întregi, izvorul e ştiut de localnici, de generaţii întregi, izvorul le dă apă. Fără încetare. Nu a secat niciodată. Şi totuşi, izvorul este acum în pericol

Cine vrea să îmbutelieze izvorul  Valea Seacă?

Dar să revenim la tăcerea izvorului. Îşi spune povestea prin oamenii locului. Localnicii povestesc că vin după apă de la kilometri întregi. Apa e bună, cum nu e alta. Stă in frigider si două luni, fără să aibe depuneri O adevărată comoară, pe care nişte investitori au pus ochii. Ce ar vrea să facă Ne explică Nicoleta Cristea, inginer silvic la Direcţia silvică Arad  Aici , unde izvorăşte apa, vor să facă o clădire de captare, apoi, pe o conductă lungă de peste 10 km, pe şanţul drumului forestier, să ducă apa către staţia de îmbuteliere.  Asta înseamna ca valea, cea mereu bună cu oamenii, cea care nu a secat niciodată, nici atunci cînd era secetă, să se golească de apă. Lupii, râşii sau vidrele nu vor mai avea sursă de apă. Flora şi fauna aflate în acestă zonă protejată ar avea de suferit. Nicoleta Cristea, inginer silvic, Direcţia silvică Arad ” Aici nu ar mai fi apă, 11 km de vale seacă”

Primul pas al afaceriştilor – au cerut trecerea izvorului în proprietate privată

 Dar izvorul işi spune povestea mai departe. Razele soarelui, stecurate printre copaci, colorează in auriu frunzele ce cad în apa izvorului. E singura sursa de apă pe 7500 de hectare, între coridorul Munţilor Bihor  şi Codrul Moma. E o sursă publică, la care are acces orice trecător însetat. Emanuel Miclea, Ocolul silvic Sebiş Au cerut să trecem izvorul din fondul forestier, deci proprietate publică, în fond privat”.  Iar de aici încolo, ar fi floare la ureche să obţină alte autorizaţii. Direcţia silvică Arad nu a dat încă niciun răspuns.  Nici firma care vrea să transforme izvorul în apă plată  nu şia spus punctul de vedere până la această oră. Dar izvorul curge mai departe, neatins de mâna omului. Până când?

Distribuie acest articol

Articole ASEMĂNĂTOARE

0 Opinii
Inline Feedbacks
View all comments

Anunturi PUBLICE

RECLAMA TA AICI!

“Suntem interesați să promovăm afacerea ta pe site-ul nostru. Te rugăm să ne contactezi pentru mai multe detalii și să discutăm despre posibilitățile de colaborare.”

Ultimile EVENIMENTE

Intrarea României în spaţiul Schengen, cu drepturi depline, va duce la dispariţia cozilor în vamă. O mană cerească mai ales pentru transportatori, . . .

Comunicat IPJ Arad La data de 10 decembrie a.c., în jurul orei 13.00, polițiștii Biroului Rutier au fost sesizați despre un eveniment . . .

În dimineața zilei de 5 decembrie, doi bărbați bănuiți de tâlhărie calificată au fost reținuți de polițiștii din Lipova la o societate . . .

Conform Pressalert, poliţiştii de la IPJ Timiş, au făcut percheziţii în 6 judeşe, fiind făcute cercetări pentru infracţiuni de import/export de substanţe . . .

Articole POPULARE

Noua majoritate în Consiliul Local al Municipiului Arad va fi una de dreapta formată din reprezentanții partidelor PNL, USR și UDMR. Anunțul . . .

Compania de Apă Arad S.A anunță ajustarea prețurilor pentru apă și a tarifelor la canalizare, începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate . . .

Spitalul Județean din Arad va avea două aparate mamograf, a anunțat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca. Cele două vor înlocui mamograful existent . . .

Intrarea României în spaţiul Schengen, cu drepturi depline, va duce la dispariţia cozilor în vamă. O mană cerească mai ales pentru transportatori, . . .